Markt Om De Hoek | Wie: Kontjes en Sneetjes
16716
post-template-default,single,single-post,postid-16716,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Wie: Kontjes en Sneetjes

Kontjes en Sneetjes

Wie: Kontjes en Sneetjes

“De eerste keer was zo’n succes, dat het smaakte naar meer.” Femke Westerneng van Kontjes en Sneetjes bakte zo’n 1,5 jaar geleden haar eerste zuurdesembrood, nadat een kennis haar ermee in aanraking deed komen. Ze had al weleens van zuurdesem gehoord, maar wat broodbakken precies inhield wist ze niet. Inmiddels is ze er zeer geoefend in, geeft ze workshops en verkoopt ze haar brood op kleine markten, vanuit huis en sinds kort via VOKO Utrecht (een lokaal voedselcollectief waar je in ruil voor je lidmaatschap en vrijwillige hulp tegen schappelijke prijzen producten van lokale producenten kunt bestellen.)

Alles met de hand
Desem is een natuurproduct, wat iedere keer net een beetje anders kan uitvallen. Vele factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid zijn van invloed op het proces. Je moet blijven voelen, wat voor haar het beste lukt als ze alles met de hand doet. Daar moet je toch bewondering voor hebben, wat een klus! Ieder brood wordt ‘from scratch’ gebakken, waardoor ze een echte connectie heeft met het product. En dat proef je. Haar broden met zaden, rogge en haar befaamde Zonnebrood (met zonnebloempitten) worden erg goed ontvangen.

Orde en loslaten
Op dit moment bakt ze vanuit haar keuken in Zuilen, háár domein. Een fijne schone ruimte, waar alles een vaste plek heeft. Femke houdt van orde en structuur, misschien soms iets te. Structuur is een kracht, maar mede door het soms onvoorspelbare van broodbaken leert ze ook flexibel worden. Dat is heel waardevol, foutjes kunnen nu eenmaal gebeuren.

De Markt op
Femke is ruim een jaar lang voorzitter geweest van SFYN Utrecht (voorheen) Youth Food Movement Utrecht, waardoor ze een prachtig netwerk heeft opgebouwd in de duurzame en lokale voedselwereld. Dit komt in de afzet van haar broden ook van pas. Als ZZP’er heeft ze de afgelopen 1,5 jaar ervaring opgedaan in het ondernemen, en hinkelt nu een beetje op twee benen wat betreft het broodbakken; is het een uit de hand gelopen hobby, of wordt dit iets waar ze echt “haar brood mee kan verdienen?” Misschien kunnen we haar tijdens de markt overtuigen de sprong te wagen 😉 Je vindt Femke op 14 mei en 21 juni sowieso op de Markt om de Hoek, waar ze haar mooie assortiment aan brood zal verkopen en misschien zelfs op 21 juni een workshop geeft! Foto’s & interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.

No Comments

Post A Comment